Exit ×
Trollsteinen i Kabelvåg

Trollsteinen i Kabelvåg, Lofoten. Foto: Bjørn Opdahl

Kloremerker etter fingre.

"Kloremerker" etter tre store fingre. Foto: Bjørn Opdahl

Steinen ligger ved E10 i Kabevåg.

Trollsteinen ligger ved E10 rett sør for Lofotkatedralen. Foto: Bjørn Opdahl

×

Trollsteinen (SLG5)

Tekst: Bjørn Opdahl

Plassering

Ved E10 like sør for Lofotkatedralen i Kabelvåg.

Veibeskrivelse

Følg E10 fra Svolvær mot Kabelvåg. Parker på parkeringsområdet på høyre side av E10 ved Lofotkatedralen i Kabelvåg. Trollsteinen ligger ved veikryssset på andre(venstre) siden av E10 like sør for Lofotkatedralen.

Beskrivelse av severdigheten

Trollsteinen blir også kalt "Djevelsteinen". Det er avbildet et kors på vestsiden av steinen. På den ene siden er det tre "kloremerker" etter store fingre.

Det er knyttet flere sagn til steinen. Ett sagn forteller at Trollsteinen ble kastet ned fra Tjeldbergtinden av Djevelen. Han ville treffe den første kirken som ble bygget i Vågar. I et annet sagn var det et troll som kastet steinen. Trollet bommet på kirken, men han holdt så hardt i steinen at merkene etter tre av fingrene vises ennå på steinen. Et tredje sagn forteller at Djevelen ble sluppet løs i Vågar i 1850. Men prost Christian Bull greide å få han tilbake under jorda, ved hjelp av vers og Svarteboka, til tross for at Djevelen holdt så hardt fast i Djevelsteinen at merkene etter klørne ennå kan ses på steinen.

Tjeldbergtinden er fjellet man ser rett bak Lofotenkatedralen når man står ved Trollsteinen og ser mot katedralen.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Trollsteinen ligger helt ved siden av veien, og er meget lett tilgjengelig. NB! Pass på biler og annen trafikk ved passering av veiene.