Exit ×
Merking

God sti hele veien. Foto: Bjørn Opdahl

Parkeringsplassen

Torvdalshalsen med rasteplassen og Ytretinden. Foto: Bjørn Opdahl

Stidelet

Stidelet Finnkjerka-Vetten. Foto: Bjørn Opdahl

Vetten

Vetten. Foto: Bjørn Opdahl

Utsikt fra Vetten

Utsikt mot Steira og Limstrandtinden, med Gimsøya i bakgrunnen. Foto: Bjørn Opdahl

Finnkjerka

Finnkjerka. Foto: Bjørn Opdahl

Stimerking

Stimerking ved Finnkjerka. Foto: Bjørn Opdahl

Bjørnskinntinden

Bjørnskinntinden. Foto: Bjørn Opdahl

×

Finnkjerka-Vetten (TLV3)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Startpunktet er Statens vegvesen sin rasteplass på Torvdalshalsen.

Veibeskrivelse

Kjør ca 50,6 km (40 min) langs E10 fra Svolvær mot Leknes/Å. Eller 16,8 km (14 min) fra Leknes nordover langs E10 mot Svolvær. Rasteplassen ligger oppe i svingen på sørsiden av Torvdalshalsen.

Turbeskrivelse

Stien starter på den andre siden av E10. Gå fra rasteplassen og opp til toppen av bakken på E10, hvor stien starter. Herfra ser man hvor stien går oppe i fjellsiden.

Stien er tydelig hele veien. Oppe på fjellet kommer man til et stidele. Her kan man gå til venstre til Finnkjerka eller rett fram til Vetten. Ved Finnkjerka ligger det en bok man kan skrive seg inn i.

Det er en fin tur å gå først til Vetten for deretter å gå til Finnkjerka og så ned til stidelet igjen. Fra Finnkjerka kan man også gå til Tuva som ligger litt lenger mot nordvest, eller til Bjørnskinntinden som ligger mot nordøst. Det siste er en litt lengre tur. Fra Bjørnskinntinden går det en litt utydelig sti ned til der stien opp til Vetten krysser den første av to bekker (se kartet).

Høydepunkter på turen

Terrenget er helt åpent hele veien. Det betyr at man har utsikt hele tiden mens man går. Fra både Vetten, Tuva og Bjørnskinntinden har man en flott utsikt, og man ser langt! Lofoten består jo storsett av fjelltopper og tilnærmet helt flat land mellom disse.

Samene brukte ofte store steiner som offersted. På Finnkjerka ligger det en stor stein (se bildet), som antagelig har vært et slikt offersted, derav navnet Finnkjerka.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Opp til Vetten ca 3 km. Den miderste delen på turen er litt bratt, men her er det jo bare å kvile ofte og se på utsikten! Det som er bakker av betydning ser man fra E10 før man starter på turen. Regn med å bruke ca 2 timer opp til Vetten.

Turen Vetten-Tuva-Finngammen-Stiskille er ca 1,8 km. Terrenget her er lett å gå i.