Exit ×
Sauen

Sauen? Foto: Bjørn Opdahl

Benk

Benken som står over gruven. Foto: Bjørn Opdahl

Skog

Stien går gjennom en fin bjørkeskog. Foto: Bjørn Opdahl

Toppen

Målet i sikte. Foto: Bjørn Opdahl

Postkassen

Toppen av Sauen med Butinden og Tverrfjellet i bakgrunnen. Foto: Bjørn Opdahl

Bogen

Bogen og Strandvatnet. Foto: Bjørn Opdahl

Blomster

Fjellblomster. Foto: Bjørn Opdahl

Tue

Det er alltid en som vil skille seg ut fra de andre. Foto: Bjørn Opdahl

×

Sauen, Evenes (TOE5)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

I enden av kommunal vei rett nedenfor den gamle jerngruven i Bogen.

Veibeskrivelse

Følg E10 ca 2,6 km fra broen(bensinstasjonen) i Bogen i retning mot Narvik. Sving til venstre inn på Kleivveien. Følg Kleivveien ca 800 meter (tilbake mot Bogen). Sving til høyre inn på kommunal vei (første vei til høyre). Følg den kommunale veien til veis ende (ca 200 m). Der er det plass til 2-4 biler. Man kan også parkere i grøftekanten enkelte steder langs veien.

Turbeskrivelse

Gå tilbake langs den kommunale veien til en grusvei som går opp til høyre. Stedet er merket med skilt som viser avstanden til Sauen, Butinden og Tverrfjellet.

Grusveien går opp langs gruven, og ender i en sti på toppen av gruven. Der står en benk(se bilder). Veien opp til benken er litt bratt. Derfra er terrenget svakt stigende fram til den siste biten opp til toppen hvor det igjen er litt bratt. Stien går gjennom en åpen bjørkeskog(se bilder) fram til foten av Sauen.

Høydepunkter på turen

På toppen av Sauen er det en flott utsikt ut over Ofotfjorden, ned til Bogen med Strandvatnet og tut over de flotte fjellene rundt Niingen. Det er en postkasse med en bok, som man kan skrive seg inn i, der.

Hvis man tar seg tid til å gå litt rundt finner man steinformasjonen som har gitt toppen navnet "Sauen"(se bilder).

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

En relativt lett tur. Det er litt bratt i starten og mot slutten, men ikke mer enn man må forvente på en tur i fjellet. Turen fra start til toppen av Sauen er 4,2 km og tar ca 1 - 1,5 timer.