Exit ×
Startpunkt

Parkering- og startsted. Foto:Bjørn Opdahl

Bratt bakke

Bratt men fin sti. Foto:Bjørn Opdahl

Nesten oppe

Nesten oppe den første bakken. Foto:Bjørn Opdahl

Flott pausested

Flott sted å hvile etter den første bratte stigningen. Foto:Bjørn Opdahl

Patroner

Etterlatenskaper etter kampene 8. og 9. mai 1940. Foto:Bjørn Opdahl

Granat

Rester etter skipgranater eller bomber? Foto:Bjørn Opdahl

Stilling

Stilling nær toppen av Vardfjellet. Foto:Bjørn Opdahl

Dekningsgroper

Dekningsgroper på toppen av Vardfjellet. Foto:Bjørn Opdahl

Utsikt

Utsikt fra en av de tyske stillingene på Vardfjellet. Foto:Bjørn Opdahl

Adjachokka

Ádjačohkka, et viktig stillingsområde for de tyske styrkene. Foto:Bjørn Opdahl

Nærbilde av stilling

Utsikt fra en skytegrop. Foto:Bjørn Opdahl

×

Ankenesfjellet (TON3)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Ankenes Alpinanlegg. Det er parkering både nedenfor og over/ved siden av bygningen.

Veibeskrivelse

Følg E6 sørover fra Narvik sentrum mot Ankenes. Kjør over Beisfjordbruen og forbi Rema1000 og Jysk-butikkene. Kjør av første avkjøring til venstre etter Jysk-butikken, og følg Hardhausveien helt opp til Ankenes Alpinanlegg. (Gå inn på "Interaktivt kart" i bunnen av denne siden, og se blå merking.)

Turbeskrivelse

Følg stien som går i alpinbakken. Det er to skitrekk, etter hverandre, helt til toppen av bakken. Ved slutten av den første bratte stigningen er det to rød bygninger til venstre for det første skitrekket. Her starter det andre skitrekket.

På veggen til den første bygningen er det en postkasse med bok som man kan skrive seg inn i. Det er også et bord med flere sitteplasser på verandaen mellom bygningene. På haugen bak bygningene er det en flott utsiktplass med benker og bålplass.

Etter en vel fortjent pause fortsetter man på en tydelig sti, som følger høyre side av bakken. Stien er tydelig hele veien videre inn over fjellet. Fra Vardfjellet flater terrenget ut inn mot Hardhausen.

NB! Det er ett sted, mellom slutten av det siste skitrekket og Vardheia, hvor stien gjør en 90 graders vinkel. Når man går opp på fjellet er en bit på 7-8 meter som "er borte" før denne kursendringen. Når stien forsvinner går her rett fram, eller svakt mot venstre, disse metrene så kommer man inn på stien.

Når man kommer ned fra fjellet er det ikke lett å se denne kursendringen. Dette fordi stien, som går 90 grader til høyre, og er svært utydelig på dette stedet. Stien, som du følger, går noen meter forbi denne svingen før den plutselig blir helt borte. Går du for langt og stien forsvinner, snur du og går tilbake langs stien du kom. Stien du skal inn på da går da til venstre, men er som sagt svært utydelig.

Ellers er det jo lurt å innarbeide følgende vane når en sti deler seg: - Gå noen meter forbi punktet hvor stien deler seg. - Snu deg - Se hvordan det vil se ut når du kommer tilbake andre veien.
Er man i ukjent terreng, og skal tilbake samme vei, er det lurt å gjøre dette noen ganger uansett.

Høydepunkter på turen

Det første høydepunktet er å sitte på benken på høyden på toppen av den første bakken. Her kan man nyte den flotte utsikten ut over Ofotfjorden, Narvik og havnen. Herfra ser man også fjellet "Sovende dronning" som ligger mot sør. Hele turen byr forøvrig på en nydelig utsikt ut over havet og fjellene i området.

Ved "Franskehøyden", Vardfjellet (Høyde 715), Ádjačohkka, Hardhausen og andre steder i fjellet finner man mange stillinger og en del etterlateskaper etter krigshandlingene, som foregikk her i mai 1940, mellom tyske og franske/polske styrker. Franskehøyden er høyde 417, som ligger ca 50-200 m til høyre for enden av det andre skitrekket.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Den bratteste stigningen på turen er fra starten, opp langs det første skitrekket, til de to røde bygningene. Høydeforskjellen er 245 meter og det er ca 1,1 km å gå. Denne første biten er krevende på grunn av den bratte stigningen. Herfra og til toppen av høyde 715 er det 470 høydemeter, og ca 4 km å gå. Fra høyde 715 flater terrenget ut inn mot Hardhausen(685) og Vardefjellet (765)

Turen opp til Ádjačohkka tar ca. 2 - 2,5 timer. Men det er mye å se på turen, så det er ikke noe problem å bruke mer tid. :-)