Exit ×
Durmålshågen

Utsikt mot Kjerringa, Kallen og Durmålshågen sett fra Ramnan. Foto: Bjørn Opdahl

Parkeringsplassen

Utgangspunktet for turen. Foto: Bjørn Opdahl

Veiskilt

Stimerking. Foto: Bjørn Opdahl

Grusveien

Grusveien opp til Ramnan. Foto: Bjørn Opdahl

Andhauet

Utsikt mot Andhauet med Andenes i bakgrunnen. Foto: Bjørn Opdahl

Alomar

ALOMAR-observatoriet på Ramnan. Foto: Bjørn Opdahl

Røyken

Røyken. Foto: Bjørn Opdahl

Bleik

Bleik. Foto: Bjørn Opdahl

Tysk stilling

Rester av en tysk stasjon/stilling på Røyken. Foto: Bjørn Opdahl

Alomar-stasjon

ALOMAR-stasjonen på Røyken. Foto: Bjørn Opdahl

Bleik

Bleik sett fra Røyken. Foto: Sabine Gehlmann

×

Ramnan-Røyken-Andhauet (TVA1)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Parkeringsplass i Bjørndalen.

Veibeskrivelse

Kjør sørover langs Fylkesvei 82 ut av Andenes. Kjør forbi veikrysset hvor man tar av til Oksebåsen rakettskytefelt og Bleik(vei 976). Etter ca 1,1 km (etter veikrysset) kommer en grusvei på høyre side. Parkeringsplassen ligger ca 100 m inn på grusveien. Veien videre er sperret med bom.

Turbeskrivelse

Parkeringsplassen er utgangspunktet for turer til tre fjelltopper som omkranser Bjørndalen og parkeringsplassen. Disse er Andhauet (288 m), Røyken (468 m) og Ramnan (376 m). Det går en grusvei opp til Ramnan, men den er stengt med bom ved parkeringsplassen. Løypene er godt merket.

Mange går alle toppene på samme turen. Man kan da enten starte med å gå til Andhauet, og gå via Røyken til Ramnan for deretter å følge veien ned. Eller i mottsatt retning. Det er gode stier alle veier. Nært toppen av Ramnan er det en åpen hytte med varme. Hytten på toppen av Røyken er låst.

Fra Ramnan kan man også gå videre mot Durmålshågen (1,2 km) og Trolltinden (4,9 km). Løypen mot disse toppene er krevende, og er merket med rødt.

Høydepunkter på turen

Alle toppene gir en flott panoramautsikt i alle retninger. Mot sørøst ser man Meløyvær, og på andre siden av Andfjorden ser man Senja. Mot nord ser man ut over Andenes og videre ut over havet. Mot sørvest ser man ned på Bleik og den 2,5 km lange kritthvite sandstranden som strekker seg fra Beik og i retning mot Andøya Space Center.

Fjellene er relativ slake og runde på østsiden, men er forreven og stupbratt mot vest. Å ligge på kanten av stupene, og se utenfor, gir en fin kribling i magen for de fleste.

På toppen av Røyken er det rester etter en tysk stasjon fra 2. verdenskrig. Posisjonen her gir en utmerket utsikt ut over havområdene i tre retninger.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Turen er relatvt lett. Det tar ca 50 minutter å gå veien fra parkeringsplassen og opp til Ramnan. Fra Ramnan til Røyken er det noe brattere, og turen dit tar ca 30 minutter.