Exit ×
Jupiter

Nærbilde av Jupiter Foto: Bjørn Opdahl

Jupiterstasjon

Jupiter-stasjonen Foto: Bjørn Opdahl

Skilt

Informasjonsplakat Foto: Bjørn Opdahl

Mars

Mars Foto: Bjørn Opdahl

Venus

Informasjon om Venus Foto: Bjørn Opdahl

Sola

Solen i vakre Vesterålen Foto: Bjørn Opdahl

Neptun

Stasjon Neptun Foto: Bjørn Opdahl

×

Planetstien ved Stokmarknes (TVH1)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Den første stasjonen står ved den uferdige gang- og sykkelstien rett nedenfor Europris på Stokmarknes.

Veibeskrivelse

Hvis du kommer fra Sortland kjører du gjennom Stokmarknes og videre mot Melbu. Europris ligger på høyre side etter ca 1,7 km fra brufoten på Stokmarknessiden.

Turbeskrivelse

Stien er ca 3,7 km lang, og følger den uferdige gang- og sykkelstien helt fram til Hadsel kirke. Flere av planetstasjonene ligger like ved kirken, og på prestegården som ligger like i nærheten.

Høydepunkter på turen

Det er i alt 11 stasjoner langs stien. Hver stasjon har en kort informasjon om den gjeldene planeten. Etter å ha gått turen kan man gå inn på www.kulturminneparken.no for ta quiz for å sjekke hvor mye man husker og laste ned et "sertifikat", som bevis på at man har gått stien og hvor mange poeng man har fått.

På nedsiden av hovedveien, som går nedenfor prestegården, ligger det flere fortidsminner i form av vikinggraver og nausttufter. Det er både båtformede og vanlige rundgraver der. Det står en bautastein i et av de to mystiske stjerneformede anleggene som består av stein og torv.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Det er en lett tur. Man kan gå stien, eller man kan sykle langs den.
Skal man gå bør man jo huske på at man da også må gå tilbake til utgangspunktet! :-) Det vil ta litt over en time for en voksen å gå en vei, uten stopp.
Siden gang- og sykkelveien ikke er ferdig må man sykle i veibanen. Turen egner seg derfor ikke for barn som er noe utrent med sykkel. Strekningen er imidlertid oversiktlig, og har kun lett stigning i retning mot kirken.