Exit ×
Utsikt

Nyter utsikten på vei opp. Foto: Bjørn Opdahl

Nyksund

Løypestart/slutt ved Nyksund. Foto: Bjørn Opdahl

Stø

Løypestart/-slutt ved Stø. Foto: Bjørn Opdahl

Strandløypen

Stranden mellom Stø og Nyksund. Foto: Bjørn Opdahl

Stidelet

Merking av stidelet i Nyksundskaret. Foto: Bjørn Opdahl

Nyksundskaret

På vei opp Nyksundskaret. Foto: Bjørn Opdahl

Ansikt

En sovende mann i fjellet. Foto: Bjørn Opdahl

Luftig

En litt luftig, men godt sikret del av løypen. Foto: Bjørn Opdahl

Toppen

En varde på toppen. Klotinden til høyre (671 m). Foto: Bjørn Opdahl

Sørkulen

På vei mot Sørkulen. Foto: Bjørn Opdahl

Skaret

Skaret mellom Sørkulen og Finngamheia. Foto: Bjørn Opdahl

Skipsstranden

Skipssanden. Foto: Bjørn Opdahl

Stø

På vei ned mot Stø. Foto: Bjørn Opdahl

Hval

En hval som veggpynt på Stø. Foto: Bjørn Opdahl

Grillbu

Grillbu på Enge, ved tuftene etter bosetting som varte fram til Svartedauen. Foto: Bjørn Opdahl

Sti

Tydelig sti langs stranden. Foto: Bjørn Opdahl

Hytter

Stien går bak hyttene opp til Nyksundskaret. Foto: Bjørn Opdahl

×

Dronningruta (TVO1)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Man kan velge om man vil starte fra Stø eller Nyksund. Den korteste og letteste ruten går fra Stø.

Det er også en fordel å starte med å gå langs stranden mot Nyksund, for så å gå over fjellet og avslutte turen med å gå ned til Stø. Dette fordi det nok er litt værre å gå ned fra Finngamheia til Nyksundskaret enn motsatt.

Dersom man går fra Nyksund må man i tillegg gå tur/retur mellom Nyksund og Nyksundskaret (1 km hver vei). Da får man også "klatringen" fra havet på Stø-siden og opp til Nyksundskaret på slutten av en lang tur hvis man går over fjellet først.

Veibeskrivelse

Fra Myre i Vesterålen kjører man enten vei 935 til Stø (ca 15 km). Eller tar, etter ca 1,3 km, til venstre inn på vei 938 til Nyksund (ca 13, 5 km)

Veien ut til Nyksund har smale partier hvor fjellet går loddrett opp fra veikanten. Fjellet er sikret med bolter. Man ser langt ut over storhavet, og hvordan havet slår over mindre skjær som ligger i havoverflaten. En spennende og flott tur i seg selv.

Turbeskrivelse

Start ved campingplassen ved moloen på Stø. Stien starter mellom to store informasjonstavler som er satt opp der.

På vei langs havet kommer man først til Skipssanden, en stor og flott sandstrand. Ca. halvveis mellom Stø og Nyksundskaret kommer man til Enge hvor det er en flott grillbu/gapahuk.

Etter å ha passert Ner-Langvadalsvannet følger man stien, som går bak hyttene, opp til Nyksundskaret. I skaret er det satt opp skilt som viser veien til Nyksund, og veien over fjellet tilbake til Stø.

Stien opp mot Finngamheia er sikret med tau enkelte steder hvor det er litt "luftig". Det er imidlertid ingen steder som er spesielt farlig dersom man bare går rolig.

Høydepunkter på turen

Både Stø og Nyksund er verd et besøk i seg selv. Turen byr ellers på mange høydepunkter, og variert natur. Etter bare noen hundre meter kommer man til Skipssanden. En flott sandstrand som er et yndet utfartssted for fastboende og turister. Ved Enge finner man gamle hustufter, og en grillbu. Når man kommer opp i Nyksundskaret får man fin oversikt over hele ruten man skal gå både tur og retur. Da har man også "klatret" ca. halvparten av høyden man skal opp. På toppen av Finngamheia har man en formidabel utsikt i alle retninger. Langs hele turen kan man se langt ut over storhavet. På vei ned fra Kjølen, som er den siste toppen, ser man ned mot Enge, Skipssanden og Stø. Det siste høydepunktet på turen er å sette føttene på asfalten på Stø, og vite at man har gått Dronningruta.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Løypen er 15 km, og enkelte partier er litt luftig. Turen opp til Finngamheia via Nyksundskaret er litt bratt. Nedstigningen fra Kjølen til Stø har også noen bratte partier mot slutten. Regn med mellom 5 og 8 timer på turen.

NB! Det er ingen bekker på fjellet så ta med nok å drikke.