Exit ×
Borgen

"Borgen" på toppen av Bøblåheia. Foto: Bjørn Opdahl

Lamarka skole

Lamarka skole med parkeringsplasser. Foto: Bjørn Opdahl

Vannverket

Vannverket. Foto: Bjørn Opdahl

Skilt

Stimerking ved Steiroheia med Bøblåheia i bakgrunnen. Foto: Bjørn Opdahl

Bøblåheia

Lett terreng opp mot Bøblåheia. Foto: Bjørn Opdahl

Holmstaddalen

Utsikt ut over Holmstaddalen og vindmølleparken på Ånstadblåheia. Foto: Bjørn Opdahl

Stein i stien

Litt småstein i stien mot toppen. Foto: Bjørn Opdahl

Toppen

Toppen av Båblåheia. Foto: Bjørn Opdahl

Nærbilde av borgen

Nærbilde av "borgen" på toppen av Båblåheia. Foto: Bjørn Opdahl

×

Bøblåheia (TVS2)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Turen starter ved parkeringsplassen på Lamarka skole på Sortland.

Veibeskrivelse

Kjør sørover på vei 82/Vesterålsgata fra Sortland sentrum mot Stokmarknes og Melbu. Sving til høyre, inn på Steiroveien, rett etter OBS Bygg (ca 2,8 km fra rundkjøringen ved Sortlandsbrua). Etter ca 200 m (ca. midt i en venstresving på Steiroveien) sving til høyre inn på Rogneveien. Følg denne veien ca 270 m, og kjør inn på parkeringsplassen foran Lamarka skole.

Turbeskrivelse

Følg gang og sykkelveien ca 170 m (se bilde). Gå til høyre opp langs grusveien (ved sykkelstiskiltet), gjennom porten og opp til Vannverket (se bilder).

Fra Vannverket kan man velge to alternative veier opp til Bøblåheia (se kart og bilder).

Veien til venstre er kortest (5,2 km), og går via hytten på Steiroheia. Det går en tydelig sti hele veien. Denne veien har brattest stigning (opp til hytta på Steiroheia). Deretter er det flatt et godt stykke før man starter på den slake stigningen opp til Bøblåheia. NB! Stien går ikke via toppen av Steiroheia, men man runder toppen.

Det er en litt lenger tur å gå til høyre ved Vannverket (5,8 km). Da går man noe lenger gjennom skog, og innom Turlagshytta, før man begynner på stigningen opp til Bøblåheia. Denne veien har jevn stigning hele veien.

Stiene er godt merket og er tydelige i terrenget.

Se gjerne beskrivelsen av turen til "Steiroheia" for å se flere detaljer om den første delen av turen.

Høydepunkter på turen

Når man går veien til venstre fra Vannverket får man relativt raskt en fin utsikt over Sortland og omlandet. Utsikten er veldig bra når man kommer opp til hytten ved Steiroheia. Hytten har en stor og flott verandra med benker langs veggene hvor man kan sitte å nyte utsikten. Hytten er åpen og det godt med bord og sitteplasser inne. Der ligger det også en bok man kan skrive navnet sitt i.

Hvis man velger å gå til høyre ved vannverket går man i skogsterreng til man er kommet en stykke forbi Turlagshytta. Turlagshytta er ikke åpen, men det er bord med benker ute på verandaen. Det er også en gapahuk like ved (se bilder).

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Dette er en noe krevende tur. Mest på grunn av lengden (Korteste vei er totalt 11,6 km tur/retur). Den bratteste stigning er stigningen opp til hytta ved Steiroheia.

Det tar ca. en time å gå opp til Steiroheia fra skolen. Derfra til toppen av Bøblåheia tar det ca 1,5-2 timer. Hele rundturen tar 5-6 timer å gå.

NB! Det er ikke vann på fjellet så ta med nok å drikke.