Exit ×
Nordlys over havet

Nordlys over sjø og land, Harstad. Foto:Polarfoto Stig N. Gudbrandsen

Nordlys over Harstad

Nordlys over Harstad. Foto:Polarfoto Stig N. Gudbrandsen

Nordlys over Medkila

Nordlys over Harstad tatt med mobilen I. Foto: Bjørn Opdahl

Nordlys over Medkila

Nordlys over Harstad tatt med mobilen II. Foto: Bjørn Opdahl

Nordlys over Medkila

Nordlys over Harstad tatt med mobilen III. Foto: Bjørn Opdahl

Nordlys over Medkila

Nordlys over Harstad tatt med mobilen IV. Foto: Bjørn Opdahl

Nordlys over Medkila

Nordlys over Harstad tatt med mobilen V. Foto: Bjørn Opdahl

×

Nordlys Harstad (OSH2)

Tekst: Bjørn Opdahl

Sted

Nordlyset kan observeres i hele Nord-Norge fra Lofoten og helt opp til Nordkapp. Det er oftest nok å bare å gå ut på kveld eller natt, og se opp på himmelen når det er skyfritt.

LOVEST-regionen (Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Sør-Troms) er et meget godt utgangspunkt for å kunne se nordlyset/Aurora Borealis. Dette fordi nordlyset på natt befinner seg rett over denne regionen. Den norske forskningsstasjonen for nordlys ligger på Andøya i Vesterålen.

Veibeskrivelse

De aller beste stedene å se nordlyset er der det er mørk og lite "lysforurensning" fra gatelys og byer.

I Harstad, hvis man har bil, kan det være spesielt fint å se nordlyset fra Aunfjellet. Også Gangsåstoppen, som ligger "midt i byen" kan være et utmerket sted å se nordlys fra.

For å komme til Aunfjellet følger man fylkesvei 83 nordover ut av Harstad sentrum. Kjør rett fram, og inn på fylkesvei 867 i rundkjøringen på Samamoa (ved SHELL-stasjonen), og følg denne mot Ervika. Kjør rett fram i krysset i Ervika, og inn på fylkesvei 1 retning Borkenes. Kjør til høyre inn på fylkesvei 2 ved Høgda(ca 9,2 km fra Harstad sentrum), og følger denne veien opp til Aunfjellet.

Høydepunkt

Nordlyset er lettest å se i perioden september til slutten av mars. Siden nordlyset ligger ca 1oo km over oss må det være skyfritt, og helst ikke fullmåne. Nordlyset kan variere fra mørkeblå innom grønn og gul, til rød og oransje.

Skal du ha en fin opplevelse bør du ta på lue, votter, klær og skotøy som holder deg varm i kuldegradene! Vinker du til nordlyset med et hvitt tøystykke, vinker det kanskje tilbake til deg!