Exit × Tavle Informasjonstavle og pullert Parkeringsplass Tavle ved parkeringsplass Pullertiskog Pullert Pullert

FOTO: Bjørn Opdahl

×

Angrepet på Black Watch (SSH3)

Tekst: Bjørn Opdahl

Plassering

Informasjonstavlen om bombingen av Black Watch står ved pullertene for akterfortøyningen til Black Watch i Barnvika i Kilbotn.

Veibeskrivelse

Følg RV 83 sørover fra Harstad. Ta til venstre inn på Fv 4 i Ruggevika (ved Rema 1000/Plantasjen), og kjør til AM-car sine lokaler (Aspeliveien 2) i Kilbotn. Alternativt kan man kjøre til Blomjoten (starten av Nordvikmyra rett før fotoboksen) og der ta til venstre inn på Fv 4 og kjøre ned til Am-car lokalene.

Man kan parkere ved AM-car bygningen, eller kjøre ned Aspeliveien ca 500 til en parkeringsplass på høyre side. Parkeringsplassen er merket med et infoskilt (se foto). Parkering her er gratis, men det er en bøsse der hvor man kan betale noen kroner til vedlikehold av parkeringsplassen.

Turbeskrivelse

Følg Aspeliveien (ca 160 m), og inn på traktorveien (høyre side) som er sperret med en bom for å hindre motorisert ferdsel. Følg traktorveien til enden av gjerdet hvor den går over i en noe mindre utbedret/vedlikeholdt vei. Følg denne veien ned til havet, og til Stigneset i Barnvika hvor informasjonstavlen og pullertene står. Fra den siste parkeringsplassen er det ca 1,6 km å gå ned til tavlen.

Beskrivelse av severdigheten

Ca. 25 meter før man kommer til informasjonstavlen står den første pullerten til akterfortøyningen til Black Watch under berget noen meter over veien. Den andre pullerten står noe meter bak informasjonstavlen. Ute på sjøen (noe til venstre/vest for tavlen) ligger en hvit bøye som markerer hvor Black Watch ligger.

Informasjonstavlen har et kart som viser bl.a. hvor Black Watch, forsyningsskipet Senja og luftvernkrysseren Thetis lå. Og hvor ubåten U-711, som også ble senket, ligger. Tavlen informerer ellers om historien til Black Watch, og flyangrepet 4. mai 1945.

Høydepunkt

Området rundt Barnvika er naturskjønt. Her kan man sitte ved sjøen og nyte ettermiddags- og kveldsolen i rolige omgivelser. Dette i stor kontrast til hendelsen fire dager før krigen var slutt i 1945. Man kan jo bruke litt av tiden man er på stedet til å ta dette litt inn over seg.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

En relativt lett tur. Ved vått føre kan deler av veien være noe glatt og med sølepytter.