Exit ×
Statskoghytta

Statskoghytta ved Langvatnet Foto: Bjørn Opdahl

Nedfallstrær

Finnslettheia sett fra sør Foto: Bjørn Opdahl

Langvannet

Langvatnet Foto: Bjørn Opdahl

Vinterstemning

Vinterstemning Foto: Bjørn Opdahl

Vågsfjord og Astafjord

Vågsfjord og Astafjord sett fra toppen av Finnslettheia Foto: Bjørn Opdahl

Påskestemning

Påskestemning (Finnslettheia bak til venstre) Foto: Bjørn Opdahl

Snøstorm

Snøstorm Foto: Bjørn Opdahl

Vinterhytte

Hytta i Desember Foto: Bjørn Opdahl

Sengeplasser, og bord med stoler

3-5 sengeplasser i hytta ved langvannet. Foto: Bjørn Opdahl

Kjøkkenbenk og vedkasse.

Kjøkkenbenk og vedkasse. Foto: Bjørn Opdahl

Kjøkkenskap med kopper, fat og bestikk.

Kjøkkenskap med kopper, fat og bestikk. Foto: Bjørn Opdahl

Panner og vannkanne.

Panner, vaskekar og vannkanne. Foto: Bjørn Opdahl

En god vedovn og tørkestativ.

En god vedovn og tørkestativ. Foto: Bjørn Opdahl

×

Finnslettheia, Harstad (TSH4)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Sommer:
Alternativ 1: Parkeringsplass ved Turisthytta ved Bjørnhaugen. (Rød løype på kartet)
Alternativ 2: Kilbotn Idrettsanlegg. (Gul løype på kartet)
Alternativ 3: En merket turlagsløype (kun sommer, se brun striplet linje på kartet, ikke ytterligere beskrevet her) starter i Folkeparken i Harstad. Den går via Musvannet, Middagsfjellet, Blåfjell(Blåhatten), Tennevatnet, Nattmålsfjellet, Langvatnet og Finnslettheia til turlagshytta ved Bjørnhaugen. Løypen går deretter videre til Kanstadbotn i Lødingen.

Vinter:
Alternativ 1: Kilbotn Idrettsanlegg (Blå løype på kartet).
Alternativ 2: Parkeringsplass ved Buttelvatnet i Sørlia (tråkket løype, blå løype på kartet).

Veibeskrivelse

Turisthytta ved Bjørnhaugen:
Fra øst (Harstad, Narvik): Ta av Riksvei(Rv) 83 ved Sørvik, og følg Gate 1490 (Fv 14) ca 8,9 km opp til turisthytta ved Bjørnhaugen.
Fra vest (Sortland, Borkenes): Ta av Fylkesvei(Fv) 83 ved Straumsnes, og følg Fv 14 ca 12,1 km opp til turisthytta ved Bjørnhaugen.

Kilbotn Idrettsanlegg:
Ta av Rv83 på nordsiden av Nordvikmyrene (litt før fotoboksen hvis du kommer fra Harstad), og inn på Fv 4 ned mot Kilbotn. Ta til venstre i bunnen av bakken, og inn på veien merket "Idrettsanlegg". Kjør over broen over Rv83, og til parkeringsplassen ved idrettsanlegget.

Buttelvatnet i Sørlia:
Følg Fv83 fra Harstad sentrum retning Borkenes. Etter å ha passert porten til Åsegarden leir ta til venstre inn på Fv10 til Sørlia. Følg veien til parkeringsplassen på sørenden av Buttelvatn (nesten veis ende).

Turbeskrivelse

Sommer:
Alternativ 1: Turisthytta på Bjørnhaugen (Rød linje på kartet):
Turløypen, som er merket, starter ca. midt på den store parkeringsplassen ved turisthytta. Det er et par tre korte partier som kan være ganske våt. Stien er tydelig og lett å følge.

Alternativ 2: Kilbotn Idrettsanlegg (Gul linje på kartet):
Følg veien som starter ved barnehagen og går opp bakken i nordligøstlig retning mot Blåfjellet(Blåhatten). Etter ca 500 m ta til venstre inn på lysløypen. Følg lysløypen sørover ca 450 m til stien som kommer på høyre hånd. (En snarvei, som kan være noe vanskeligere å finne: Følg veien opp mot Blåhatten(ca 200 m) til en gresslette på venstre side. Ca.midt på vestsiden av gressletten går en vei/løypetrase som ender opp i lysløypen ca 75-100 m sør for stien opp til skaret (gå til høyre når du kommer til lysløypen)). Følg stien som går på skrå (sørvest) opp til toppen av Storskaret. Storskaret ligger mellom Nattmålsnuten og Sørvikfjellet. Gå over elven, følg langs nordsiden av Skarvatnet og videre til Langvannet. (Når du kommer til Langvannet kan det jo passe med en avstikker til Statskoghytta.) Følg turlagsløypen (røde merker i naturen) videre til Finnslettheia når du møter denne i området Skarvatnet/Langvannet.

Vinter:
Alternativ 1: Kilbotn Idrettsanlegg (Blå linje på kartet):
Preparert løype (rundt påsketid) til Tennevatnet. Herfra følger man den preparerte løypen videre rundt nord- og vestsiden av skytefeltet. (Eller man kan følg tråkket løype som går på vestsiden av Tennevannet og deretter opp til og gjennom skytefeltet. På østsiden av Fremste Småvatnet møter man skiløypen fra Sørlia.) Følg løypen videre til Langvatnet (Se de tre alternative løypene opp til Langvannet som er beskrevet under).

Alternativ 2: Parkeringsplass ved Buttelvatn (Blå linje på kartet):
Traseen går på venstre side(øst) av myrene ved Småvatnene.

Det er tre alternative ruter opp til Langvannet når man har passert Innste Småvatnet. Den første går opp i skaret mellom Soltua og Skjelhompen og dreier sørover mot Langvatnet. Den andre er den preparerte trassen som går opp på sørsiden av Skjelhompen. Den tredje skrår opp mot og følger på slutten Tverelva, og kommer opp på nordvestenden av Langvatnet mellom Skjelhompen og Svarthumpen.

Høydepunkter på turen

Turen innom Statskoghytte/Allmeningshytta for å spise nisten er ett viktig høydepunkt. Mange snur her og går tilbake. Når det er sol og godt vær på vinteren samles folk i Solholla som ligger i bukten rett før man kommer til hytta. For mange er det beste å stå på toppen av Finnslettheia, og se ut over Tjeldsundet, Astafjorden, Storvannet og fjellrekken mot sør med Sætertinden, Rundfjellet og Melåplatået som de mest dominerende fjellene.