Exit ×
Bokkassen

Vardheia, 604,5 moh. Kasse med bok. Foto: Bjørn Opdahl

Vardheia

Vardheia sett fra foten av Hinnsteinen. Foto: Bjørn Opdahl

Varden

Varden på Vardheia. Foto: Bjørn Opdahl

Ålvannet

Ålvatnet. Vesterålen i bakgrunnen. Foto: Bjørn Opdahl

Heia og Hinnsteinen

Heia og Hinnsteinen med Andørja og Rolløya i bakgrunnen. Foto: Bjørn Opdahl

×

Vardheia, Harstad (TSH13)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Det er mange veier å gå for å komme opp til Vardheia. De tre vanligste løypene fra vestsiden starter ved idrettanlegget i Medkila(Seaworkshallen), Høgholtet barnehage og snuplassen i enden av veien Breivikhaugen. De to første ligger i Medkila og den siste på nordsiden av Breivika. (se kart)
Idrettsanlegget er også utgangspunkt for turen opp til Maistua.

Veibeskrivelse

Idrettsanlegget og Høgholtet Barnehage kommer man til ved å kjøre inn ved Kiwi i Medkila. I krysset ved toppen av bakken kjører man til høyre. For å komme til idrettsanlegget tar man til høyre i neste kryss, og følger denne veien til veis ende. Høgholtet barnehage kommer man til ved å kjører rett fram istedet for å ta til høyre i krysset som fører opp til idretthallen.

Man kommer til Breivikhaugen ved å kjøre inn til Breivika fra vei 83 for så å ta til høyre inn på Los Holtes vei i det andre veikrysset. Breivikhaugen er da andre vei på venstre side.

Turbeskrivelse

Alle tre turene har tydelige stier og går i et terreng hvor det er lett å orientere seg.

Turen fra Breivikhaugen går langs en skogsvei opp til en gapahuk. Deretter følger man stien opp mellom Lille Hinnstein og Hinnsteinen. Derfra er det bare å følge stien opptil Varheia som ligger mot vest.

Fra Høgholte Barnehage går stien fra parkeringsplassen og opp mot Hinnsteinen. Følg stien langs etter Hinnsteinen til man kommer til stien som går til Vardheia.

Dersom man starter ved idrettsanlegget følger man stien som går opp ved fotballbanen opp mot Maistua. Ved Maistua kan man besøke "Globen" hvor det er stoler hvor man kan sitte og nyte utsikten. Stien til Vardheia går videre opp over Heia og deretter bort til Vardheia. Man ser Vardheia fra toppen av Heia og det er gode stier hele veien.

Høydepunkter på turen

Den korteste men brattest turen går fra idrettsanlegget via Maistua og Heia. Den lengste og slakeste stien starter ved Breivikhaugen. Dette er den beste plassen å starte fra på vinteren.

Når man har gjort unna de bratteste bakkene kommer man opp på et flott fjellplatå som strekker seg fra Hinnsteinen via Heia, Vardheia, Middagsfjellet, Korsdalen, Blåhatten(Blåfjellet) og tilbake til Lille Hinnstein. Dette fjellplatået er også et veldig fint område å gå på ski i.

Fra toppen av Vardheia har man en formidabel utsikt fra Senja i nord til Vesterålen i sørvest. Er man heldig kan man treffe på rein oppe på platået. Det er trimkasse med bok både på Heia, Vardheia og Hinnsteinen.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Tiden man bruker vil være avhengig av ruten man velger, og hvilken form man er i.
Fra Høgholtet barnehage kan man regne ca 45-60 minutter opp til stikrysset i sørenden av Hinnsteinen. Fra Hinnsteinen til Vardheia tar det ca 30 minutter å gå. Total lengde ca 3,5 km en vei.
Turen fra Idrettsanlegget er ca 3,3 km, og den som starter fra Breivikhaugen er ca 4 km.

Vodcast: Vardheia (30 MB)