Exit ×
Vollstadheia

Vågsfjorden og Astafjorden med Harstad, Senja og Rolløya. Foto: Bjørn Opdahl

Port

Utmarksport ca. 250 m fra stistart. Foto: Bjørn Opdahl

Skogsvei

Skogsveien går til Svartvannet. Foto: Bjørn Opdahl

Grunnmur

Rester etter fjøs ved Svartvannet. Foto: Bjørn Opdahl

Svartvannet

Svartvannet i bakgrunnen. Foto: Bjørn Opdahl

Hustufter

Hustuftene har en fin beliggenhet ved Svartvannet. Foto: Bjørn Opdahl

Hvilestein

Hvilestein. Foto: Bjørn Opdahl

Vannene

Svartvannet og Storvannet. Foto: Bjørn Opdahl

Sauer

Sætertinden, Kongsviktinden og Skitneskartinden. Foto: Bjørn Opdahl

×

Vollstadheia, Harstad (TSH12)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Parkeringsplass på begge sider av Storjordveien(Fv 14) rett ved avkjøringen opp til Kummelhågen.

Veibeskrivelse

Fra øst (Harstad, Narvik): Ta av Riksvei(Rv) 83 ved Sørvik, og følg Storjordveien/Gate 1490 (Fv 14) ca 6,2 km opp til avkjøringen til Kummelhågen.
Fra vest (Sortland, Borkenes): Ta av Fylkesvei(Fv) 83 ved Straumsnes, og følg Storjordveien/Gate 1490 (Fv 14) ca 15 km, forbi Storvannet til avkjøringen til Kummelhågen.
Parker ved Storjordveien.

Turbeskrivelse

Fra parkeringsplassen går man veien opp mot Kummelhågen. Etter ca. 60 m går man inn på første vei til venstre, opp mot gården som ligger på enden av denne veien. Stien(skogsveien) starter på høyre side av gården. Det er en bom helt i starten. Følg skogsveien til den nedlagte gården/hustuftene ved Svartvannet.

Like bak hustuftene ved Svartvannet går skogsveien over i en tydelig sti som fører opp til Vollstadheia. Oppe på Vollstadheia er det flere stier å følge. Platået er veldig oversiktlig, og terrenget er lett å gå i. Stien til høyde 390 (Høyeste topp) går til venstre like før man er kommet opp på platået.

Platået oppe på Vollstadheia er relativt flatt og vidt. Man må ut på endene av platået for å se hele området rundt.

Høydepunkter på turen

Den første delen av turen går langs en fin skogsvei. Det er en fin skog men lite utsikt før man kommer opp til Svartvannet.

Svartvannet ligger idyllisk til. Ved enden av Svartvannet finner man tufter etter en nedlagt bondegård. Muren etter fjøset står igjen. Og man kan se tuftene etter noen av de øvrige bygnigene. Her kan man gjerne stoppe og nyte utsikten og utforske tuftene. Det er også fint å gå ned til vannet.

Det er også fint å gå rundt oppe på platået på Vollstadheia og se på utsikten. Herfra ser man mye hav, innsjøer, fjell og øyer.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Turen opp til Svartvannet er lett og spesielt barnevennlig. Avstanden er i underkant av 2 km, og det tar ca 30-45 min å gå.
Fra Svartvannet og opp til Vollstadheia er det noe mer stigning, men dette kan være en fin tur for litt eldre barn. Hele turen er ca 3,8 km og det tar ca 1,5 t å gå opp til toppen.

Vodcast: Vollstadheia (160 MB)