Exit ×
Trivelig besøk på Håkonsbu

Trivelig besøk på Håkonsbu. Foto: Bjørn Opdahl

Parkering ved sjøen

Parkering ved sjøen. Foto: Bjørn Opdahl

Skilt ved veien

Skilt ved veien. Foto: Bjørn Opdahl

Et lite vann ved starten av turen.

Et lite vann ved starten av turen. Foto: Bjørn Opdahl

Stien går forbi Fossestua.

Stien går forbi Fossestua. Foto: Bjørn Opdahl

Man kan være heldig i møte på rein i fjellet.

Man kan være heldig å møte på rein i fjellet. Foto: Bjørn Opdahl

En liten idyll på toppen av Middagsfjellet.

En liten idyll på toppen av Middagsfjellet. Foto: Bjørn Opdahl

Utsikt mot Jonsheimvannene.

Utsikt mot Jonsheimen. Foto: Bjørn Opdahl

Sætertinden i det fjerne.

Sætertinden i det fjerne. Foto: Bjørn Opdahl

Det første Jonsheimvannet.

Det første Jonsheimvannet. Foto: Bjørn Opdahl

Jonsheimvannene og Middagsfjellet sett fra sør.

Jonsheimvannene og Middagsfjellet sett fra sør. Foto: Bjørn Opdahl

Hyttene med badstuen i midten.

Hyttene med badstuen i midten. Foto: Bjørn Opdahl

Hyttene med badstuen i midten.

Utsikten foran hyttene. Foto: Bjørn Opdahl

×

Haakonsbu, Kvæfjord (TSK7)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Stien starter ved parkeringsplassen ved Botnleira i Vesterbotn innerst i Austerfjorden.

Veibeskrivelse

Fra sentrum av Borkenes følger man vei 849 østover mot veikrysset ved Gåra. Ved Gåra kjører man til høyre inn på vei 850 (Vikeveien). Ved Straumsneset kjører man over bruen over Straumen, og fortsetter videre på vei 850 (Revsnesveien). Like før fergekaien på Revsnes kjører man til venstre inn på vei 7784 (Austerfjordveien), og følger Austerfjorden sørover. Følg veien helt inn til Vesterbotn i bunnen av Austerfjorden. Like før parkeringsplassen er det satt opp en skilt med informasjon om Harstad Turlag sine hytter og stier på Hinnøya og Sør-Troms.

Turbeskrivelse

Turen starter helt nede ved sjøen. Den passerer Harstad Turlag sin hytte Fossestua, og fortsetter opp mot Middagsfjellet. Den første delen opp mot toppen går gjennom skog. og noen våte myr. Lenger opp over Middagsfjellet går man på fjell. Nede i dalen langs ved Jonsvannet og fram til Håkonsbu går man for det meste på en vanlig sti.

NB! I mellom de to Jonsheimvannene går stien over en liten myr og like ved siden av en liten tjønn(et lite vann). På de første trinnene på stien ligger det noen steiner like under vannoverflaten. Rett bak den siste steinen er det en vannpytt. Den er dyp! Gå heller langs vannkanten på tjønnen.

Høydepunkter på turen

Fra toppen av Middagsfjellet har man en flott utsikt over daler og fjell i alle retninger. Man ser helt til Sætertinden. Og utsikten ut over Jonsheimen er bare flott. Det er veldig pent når man kommer ned og går langs Jonsheimvannene og videre mot Langsdalsvatnan og Håkonsbu.

Hyttene ligger veldig fint til nært noen vann, og med en nydelig utsikt. Det er godt å bare sitte på terrassen foran Lille Haankonsbu og nyte nisten og utsikten. Mellom hyttene ligger en badsstue. Etter en tur i badstue kan man bade i et vann like ved hyttene.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Turen er 7 km fra parkeringsplassen og inn til Haakonsbu. De første 2,4 kilometerne går opp en relativt bratt fjellsiden. Hvis man tar pauser etter behov så er dette en fin tur med flott utsikt ut over Austerfjorden. Dette er den mest krevende delen av turen. Når man er kommet opp på ca 460 meter flater terrengert noe ut mot toppen av Middagsfjellet. Deretter går det ned i dalen mot og mellom Jonsheimvannene. Det er lett å gå videre, og for det meste fin sti. Noen steder forsvinner stien, og merking mangler. Men hvis man er oppmerksom, og vet retningen man skal gå, er det greit å finne tilbake til stien. Turen inn til hyttene tar ca. 2,5-3 timer.

NB! Studer kartet før dere går turen. Stien er merket, men det er lenge siden og mange av merkene er lite synlig og andre er helt borte.