Exit × Huset i Vilgesvarre Husgammen Kjøkkenet i Vilgesvarre Lavvo og huset i Vilgesvarre Flotte damer Vedhuggeren Tunet i Vilgesvarre Venner Gjester Tore Hulen Hengebrua

FOTO: Bjørn Opdahl

×

Vilgesvarre - Fraflyttet markesamisk boplass (SST1)

Tekst: Bjørn Opdahl

Plassering

Ved nedre Hulvatn i Sandemark, Tjeldsund kommune

Veibeskrivelse

Fra Tjeldsundbrua følg Fylkesvei 825 til Tovik. Ta av fylkesveien i Tovik, og følg skilting til Sandemarka/Blåfjellvann. Ta til venstre etter å ha passert (sør for) Blåfjellvann (ca 7,4 km). Følg veien, over bruen, til parkeringsplass merket med Vilgesvarre (ca 1,3 km).

Følg godt merket sti opp til Vilgesvarre (ca 3,5 km). På vinteren kan man parkere ved Øyvannet, og gå på ski over Øyvannet og Hulvannet til Vilgesvarre.

Beskrivelse av severdigheten

På boplassen, som består av tre tun, er det blant annet et hus, en boliggamme, en fjøsgamme, jordkjeller og en moderne "grill-lavvo". I sommersesongen er det også satt opp lavvoer man kan overnatte i. Boplassen ligger i et naturskjønt område, og bør oppleves både om sommeren og om vinteren.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Relativt lett tur. Stien går gjennom noen partier med litt stigning. Barn som er litt vant til å gå på tur greier denne turen fint.