Exit ×
Utsikt mot øst.

Nydelig utsikt ut over landskapet. Foto: Bjørn Opdahl

Parkeringsplassen

Parkering ved starten på stien. Foto: Bjørn Opdahl

God merking

Stien er godt merket i starten. Foto: Bjørn Opdahl

Toviktinden i sikte

Toviktinden i bakgrunnen. Foto: Bjørn Opdahl

Bord med benker

Bord med benker. Foto: Bjørn Opdahl

Fin bjørkeskog

Stien går gjennom en fin og åpen skog. Foto: Bjørn Opdahl

Postkassen med bok

Postkassen med bok. Foto: Bjørn Opdahl

Sti uten merking

Fra dette stedet kan/bør man gå rett opp mot ura. Foto: Bjørn Opdahl

Utsikt fra like over tregrensen.

Utsikt fra like over tregrensen. Foto: Bjørn Opdahl

Stien gjennom ura.

Omtrent slik går stien gjennom ura. Foto: Bjørn Opdahl

Ura.

Nederste del av ura. Foto: Bjørn Opdahl

Varden på Toviktinden

Matpause ved varden på Toviktinden. Foto: Bjørn Opdahl

Isvannet.

Isvannet. Foto: Bjørn Opdahl

Harstad i bakgrunnen.

Mot nordvest. Foto: Bjørn Opdahl

×

Toviktinden, Tjeldsund (TST8)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Startpunktet er ved parkeringsplassen, og starten på skogsvei/sti, ved Blåfjellveien. Blåfjellveien går fra Tovik mot Blåfjellvann.

Veibeskrivelse

Følg Blåfjellveien ca. 2,9 km, fra krysset i Tovik, mot Blåfjellvannet. Det er parkeringsplasser på begge sider av Blåfjellveien. Stien/skogsbilveien starter på venstre side av Blåfjellveien, og er sperret med en bom.

Turbeskrivelse

Turen følger en tydelig vei/sti fra parkeringsplassen opp til tregrensen. Ved tregrensen står det en postkasse med bok hvor man kan skrive seg inn hvis man har lyst (Se bilder). Omtrent halvveis, på stien opp til tregrensen, står det et bord med benker (se bilder). Stien er godt skiltet fram til tregrensen.

Like etter at man kommer ut av skogen står det et skilt med teksten "Toviktinden", og en pil som peker mot venstre (se bilde). Dette er den siste merkingen før man kommer opp til merkingen av stien som går gjennom ura. Fra dette skiltet kan det lønne seg å gå rett opp mot ura, som man må gjennom for å komme opp på toppen av fjellet (Se bilder).

Man kan alternativt følge stien (til venstre) et stykke opp. Den svinger etterhvert svakt mot høyre, og er ikke så bratt. Men da må man huske på å gå mot venstre mot ura når man kommer lenger opp.

NB! Det er ingen sti, eller merking, fra ura og ned til der stien kommer ut av skogen. Det kan derfor være vanskelig å finne tilbake når man skal gå tilbake etter å ha vært på toppen. Av den grunn kan det være lurt å se seg tilbake flere ganger, når man går opp fra skogen, for se hvor man skal gå inn i skogen på tilbaketuren.

Høydepunkter på turen

Allerede når man kommer over tregrensen begynner man å få et inntrykk av den herlige utsikten dette fjellet byr på.

Varden med merkingen "Toviktinden 836 m" står ikke på det høyeste punktet. Men det er verd å ta en stopp, og nyte utsikten! Det anbefales på det sterkeste å fortsette opp til toppen av fjellet.

Når man står i Tovik, og ser opp mot Toviktinden, kan man vanskelig forstille seg den utrolige utsikten dette fjellet byr på.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Det er en lett tur fram til postkassen ved tregrensen. Derfra, og opp til varden, er det brattere. Det vanskeligste partiet på turen er gjennom ura. Dette mest på grunn av stigningen, men også fordi det kan være glatt når det er vått. Stien gjennom ura er merket med rødmalte trepinner og små varder. Delen fra varden og opp til toppen er helt kurant.

Det tar ca. 1,5 time å gå fra parkeringsplassen og opp til varden.

Vodcast: Toviktinden (94 MB)