Exit ×
Skilt

Stimerking ved Vakkerstadlia. Foto: Bjørn Opdahl

Klipa

Utsikt med bord, benker og bok til innskriving ved Klipa. Foto: Bjørn Opdahl

Melkesteinen

Merking av stien inn til Melkesteinen. Foto: Bjørn Opdahl

Stigning

Det går oppover stortsett hele veien. Foto: Bjørn Opdahl

Hestegrava

Her ble en hest begravet i myra. Foto: Bjørn Opdahl

Merking Johnsengammen

Merking av stien inn til Johnsengammen. Foto: Bjørn Opdahl

Grillbua

Grillbua i Vakkerstadlia. Foto: Bjørn Opdahl

Utsiktsplass

Bålplass med utsikt i Vakkerstadlia. Foto: Bjørn Opdahl

Johnsengammen

Johnsengammen. Foto: Bjørn Opdahl

Johnsengammen

Plassen foran Johnsengammen. Foto: Bjørn Opdahl

Sol

Sol over Vakkerstadlia. Foto: Stine Johnsen

×

Vakkerstadlia, Tjeldsund (TST4)

Tekst: Bjørn Opdahl

Startpunkt

Turen starter på parkeringsplassen ved Grovfjord Handel/Grovfjord Mekaniske Verksted.

Veibeskrivelse

Fra Harstad: Følg E10 over Tjeldsund bru. I bunnen av bakken ta inn på vei 825, og kjør under Tjeldsund bru til Grovfjord. Ta til venstre etter brua i Grovfjord. Kjør forbi Grov skole til Grovfjord Handel, som ligger ved Grovfjord Mekaniske Verksted (ca 1 km).

Fra Narvik: Følg E10, mot Harstad, til Grovfjordkrysset og ta der inn på vei 829. Kjør rett fram, og inn på vei 825, i krysset ved brua i Grov. Butikken ligger på venstre side etter ca 1 km.

Turbeskrivelse

Start fra parkeringsplassen ved matbutikken Grov Handel/Grovfjord Mekaniske Verksted (GMV). Gå over fylkesvei 825, og gå opp mellom husene. Etter ca 70 meter, går en traktorvei opp en bakke til venstre (rett etter innkjørselen til en bolig). Følg traktorveien over brua over "Mølneelva".

Etter ca 150 m kommer du til et veidele hvor en traktorvei går rett fram, og en bøyer av på skrå til høyre. I dette veidelet finner du retningsskilt for de alternative løypene som alle går opp til Vakkerstadlia.

Følg blå merking, som går opp bakken til høyre. Etter ca 300 m svinger stien/veien skarpt til venstre og like etter kommer du til en relativt bratt bakke. Ovenfor bakken kommer du til et vei-dele. Følg veien som svinger opp mot venstre. Etter ca 700 m kommer du til en nyere traktorvei. Dette er "Stor-Klipa" hvor det står et bord med benker.

NB! Bordet med benkene står noen meter til venstre når du kommer opp til den nye traktorveien. Etter en velfortjent pause kan du følge den blå merkingen videre til du er framme ved grillbua.

Fra Vakkerstadlia går det flere merkede turalternativer for litt lengre turer.

Høydepunkter på turen

Det er mange ting å se og oppleve fra parkeringsplassen til du kan slappe av og nyte utsikten fra grillbua i Vakkerstadlia.

Tidligere stod en stor mølle tett på sørsiden av elven, akkurat der fylkesvei 825 går over en bru over elva.

Etter noen ti-talls meter fra start på traktorveien kommer man til bygdas eldste bygning, et lite stabbur oppført i 1829.

På toppen av "Klipa" kan man sette seg ned ved bordet med benker og nyte utsikten over bygda Grov.

Ved "Melkesteinen" melket samene reinene.
På varme dager hendte det at kyrne ble værende i skogen når kvelden kom. Ofte samlet de seg ved "Melkesteinen", og de ble da melket der.
Flere jegere og bærplukkere skal ha berget seg unna bjørn ved å klatre opp på "Melkesteinen".

På 1800-tallet omkom en av bygdas hester og ble begravet der det nå heter "Hestegrava". Tidlig på 1900-tallet mente mange at de hørte spebarnsskrik fra området. Man ble redd for at et nyfødt var begravet i uvigslet jord. Presten på Ibestad ble tilkalt, og vigslet jorda. Etter det har man ikke hørt noe spebarnskrik fra stedet.

Ca. 100 meter før du er framme ved grillbua på Vakkerstadlia, ved foten av "Ørneberget", ligger "Gjeterhytta". Sommeren 1909 tok ulven mange sauer i fjellet. Det ble derfor igangsatt organisert gjeting, og "Vakkerstadlia" var et naturlig utgangspunkt. En gjeterhytte av stein, og med torvtak, ble satt opp. Den opprinnelige er borte, men det er bygget en ny på sammen sted.

Å komme fram til grillbua i "Vakkerstadlia" er høydepunktet på turen. Det er vedovn i bua, utstyr for kaffekoking og matlaging samt sitteplass til mange personer. Det er mulig å overnatte der hvis du ønsker. Utedoen står noen meter bortenfor grillbuen. Noen meter nedenfor grillbua er det laget en bålplass med benker, og en flott utsikt over Grovfjorden og deler av Astafjorden. NB!! Vær oppmerksom på at det er et høyt loddrett stup kun få meter nedenfor bålplassen. Pass på ungene!

På vei tilbake kan man stikke innom Johnsen-gammen. Også her er det en flott bålplass med benker. Gammen er konstruert og bygget etter samisk byggeskikk.

Vanskelighetsgrad og tidsbruk

Lengden på turen en vei er ca 1,5 km. Det er en stigning på ca 500 høydemeter. Det er stigning stort sett hele turen, men det er ikke spesielt tung hvis man er litt turvant og ikke har det for travelt. Det er heller ikke noen krevende/luftige partier. Man bør regne med å bruke 0,75 - 1 time opp, og kanskje noe mindre ned.